Home         De danske arter         Andet entomologi         Webshop         Information       

   Viste du at...

   Spørgsmål & Svar
Har du fundet et insekt eller andet småkræ du gerne vide hvad er, kan du indsende dit spørgsmål med foto eller videoklip af dyret til os.

Spørgsmål & Svar 2015
Spørgsmål & Svar 2014
Spørgsmål & Svar 2013
Spørgsmål & Svar 2012
Spørgsmål & Svar 2011
Spørgsmål & Svar 2010
Spørgsmål & Svar 2009
Spørgsmål & Svar 2008
 
   Spørgsmål & Svar
  Spørgsmål & Svar 2015  
  Opdateret d. 19.1.2015 Print denne side  
 
 
Har du fundet et insekt eller andet småkræ og vil du gerne vide hvad det er, kan du sende os en mail med vedhæftet foto eller video af dyret. Vi vil da tilstræbe at sende dig et svar hurtigst muligt samtidigt med du vil kunne se svaret her på websiden.

Eneste betingelse er, at spørgsmålet skal indeholde beskrivelse (gerne detaljeret) af hvor dyret er fundet/set og hvornår. Derudover er det vigtigt at foto og video er af nogenlunde god kvalitet, send helst det originale foto da vi så har mulighed for at forstørre det og arbejde med det på anden måde. Spørgsmål med dårlige foto og video vil ikke blive besvaret!

Derudover forbeholder vi os retten til at bruge foto og video her på www.danmarksinsekter.dk. Vi viderebringer ikke dit foto og video til anden side, og du vil til enhver tid kunne få dit foto og video slettet.

Send dit spørgsmål, foto eller video til: info@danmarksinsekter.dkSpørgsmål - Voks bag et billed
Dato: 7. janaur 2015

til info
På bagsiden af et billede fandt jeg et " bo ", jeg tænker det er et insekt der har boet der. Men hvilket?

Mon I ved det, og kan hjælpe mig med svaret ?

Jeg sender tre billeder med. Det ene er af væggen, efter jeg har skåret billedet af med en brødkniv :-)

M.v.h.

Lene Riis Koefoed

NB: Jeg har forsøgt svar via min face book-side, men ingen der kendte svaret...Svar

Hej Lene

Jeg tror der er tale om kokoner/pupper fra Humlevoksmøllet (Aphomia sociella). Som navnet antyder, findes larverne ofte i humlebiboer, men de kan også trives i gedehamsereder, fuglereder og i sjældne tilfælde i honningbistader. De lever af det organiske stof, som findes i boet hos humlebier, fx af vokskrukkerne og deres indhold af blomsterstøv, men de kan også forgribe sig på selve bilarverne. Når møllarverne er fuldvoksne, vandrer de ud fra boet, og på et beskyttet sted i nærheden spinder de et fælles puppespind, i hvilket hundreder af pupper kan være spundet sammen af en usædvanlig stærk silke. Det er ofte dette puppespind, som man finder, f.eks. mellem havemøbler der er stillet væk for vinteren eller i brændestablen. Mange gange er pupperne spundet så fast til underlaget, at de er svære at fjerne, eller nogle ting er ligefrem blevet klistret sammen.

Da humlebier og gedehamse jo ofte bygger på lofter og i hulmure, kan man lejlighedsvis blive udsat for invasion af humlevoksmøllets larver og undertiden også af de voksne sommerfugle.

Larverne kan gnave sig lidt ned i underlaget, inden de forpupper sig for at danne et leje for det fælles puppespind. Dette kan forårsage overfladiske skader på vægge, gulve, havemøbler, eller hvis det fx er et klædeskab, de har udset sig, kan der ske skade på tøj og lignende. Normalt er de dog helt harmløse, og da møllene iøvrigt ikke angriber tøj eller andet i huset, behøver man ikke bekæmpe dem. Vil man trods alt helst undgå denne invasion, er det bedste, man kan gøre, at fjerne gedehamse- og humlebiboer i huset. Det kan gøres uden risiko og uden at genere humlebierne i november-december måned, idet boerne kun benyttes én sæson og forlades om efteråret.

Det kan også være kokoner fra to andre voksmøl, nemlig: Det store voksmøl (Galleria mellonella) eller det lille voksmøl (Achroea grisella) men det tror jeg ikke.

Håber du kan bruge svaret.
MVH danmarksinsekter.dk
 
eXTReMe Tracker
© Copyright 1999-2016 - www.danmarksinsekter.dk - Tlf: 93911001 - Mail: info@danmarksinsekter.dk