Home         De danske arter         Andet entomologi         Webshop         Information       

   Viste du at...

   Spørgsmål & Svar
Har du fundet et insekt eller andet småkræ du gerne vide hvad er, kan du indsende dit spørgsmål med foto eller videoklip af dyret til os.

Spørgsmål & Svar 2015
Spørgsmål & Svar 2014
Spørgsmål & Svar 2013
Spørgsmål & Svar 2012
Spørgsmål & Svar 2011
Spørgsmål & Svar 2010
Spørgsmål & Svar 2009
Spørgsmål & Svar 2008
 
  De danske arter Forfatter: Svend Michael Nielsen  
  Rhyssa persuasoria - Stor Sabelhveps  
  Orden: Hymenoptera (Årevingede)  
  Familie: Ichneumonidae  
  Art: Rhyssa persuasoria  
  Opdateret d. 23.11.2010 Print denne side  
 
 
Stor sabelhveps (Rhyssa persuasoria) er en af de største og smukkeste snyltehvepse vi har i Danmark. Foto © danmarksinsekter.dk
Stor sabelhveps (Rhyssa persuasoria) er en meget stor snyltehveps. Det er en af de største og smukkeste snyltehvepse vi har i Danmark. Hvepsens larver lever som parasit i både æg, larver og pupper af andre insekter.

Kendetegn
Stor sabelhveps er en meget stor og karakteristisk hveps, der kendes på sin lange, sorte krop med hvidgule aftegninger og hunnens enorme læggebrod, som kan være 40-50 mm. lang. Hannen er lidt mindre end hunnen og har ikke nogen læggebrod.

Biologi
Stor Sabelhveps klækkes om foråret – hannerne først, og de begynder straks at lede efter hunner at parre sig med. Parringen foregår i Juni-september, men helt hen i oktober kan man stadig se de sidste hvepse.

Hun-sabelhvepsen har en imponerende læggebrod, og efter parringen, når hun skal lægger sine æg, opsøger hun et såret eller dødt træ hvor der lever larver fra andre træhvepse under barken. Her stikker hun sin lange læggebrod ind under barken og lægger et æg på larven. Sabelhvepselarvens æg klægger og larven borer sig ind og æder den anden larve.

Den voksne hveps lever af nektar.

Levested
Den er almindelig i nåleskove og blandingsskove. Den forekommer hist og her i skove over hele Danmark. Man ser den ofte i lysninger eller ved stier i nåleskov – gerne hvor nåletræ er opstakket i en solbeskinnet lysning.

Flyvetid
Man kan se Stor sabelhveps fra højsommer til tidligt efterår, nærmere bestemt fra juni til oktober.
 
eXTReMe Tracker
© Copyright 1999-2016 - www.danmarksinsekter.dk - Tlf: 93911001 - Mail: info@danmarksinsekter.dk