Home         De danske arter         Andet entomologi         Webshop         Information       

   Viste du at...

  Relateret information
Litteratur
Will. W. Petersen:
Med Net Og Ketser
Grønholt Pedersens Forlag 1943

Hans Hvass:
Natursamlernen
J. H. Schultz Forlag 1942

Torben W. Langer:
Sommerfugle Indsamling Og Præparation
J. FR. Clausens Forlag 1968

Peder Skou:
Sommerfugle Som Hobby
Forlaget Stavnsager 1986

   Spørgsmål & Svar
Har du fundet et insekt eller andet småkræ du gerne vide hvad er, kan du indsende dit spørgsmål med foto eller videoklip af dyret til os.

Spørgsmål & Svar 2015
Spørgsmål & Svar 2014
Spørgsmål & Svar 2013
Spørgsmål & Svar 2012
Spørgsmål & Svar 2011
Spørgsmål & Svar 2010
Spørgsmål & Svar 2009
Spørgsmål & Svar 2008
 
  Andet entomologi Forfatter: Svend Michael Nielsen  
  Præparation af sommerfugle og guldsmede  
  Opdateret d. 21.12.2010 Print denne side  
 
 
Natsommerfugl spændt op på et spændebræde. Foto © danmarksinsekter.dk
Det er ikke svært at præparerer insekter. Her kan du se hvordan man spænder en natsommerfugl op

Hvis vi ser bort fra den store gruppe af micros der hører til de mindste sommerfugle, er sommerfuglene og guldsmedene, nok de letteste insekter at præparere. Alle kan lære det, bare man har lidt tålmodighed. Man kan evt. starte med at øve sig med nogle af vores kålsommerfugle, dem er der masser af, de er almindelige og er tilpas store.

Sådan gør man
A) Find en nål der passer i størrelse til dyret og før den gennem thorax (brystet), sørg for at nålen sidder helt lige, (set fra alle siden). Herefter stikkes nålen igennem lærred i sprækken på brættet og trykkes fast i korken, også her skal nålen side helt lige, ellers bliver der problemer sidenhen. Løft nu bagkroppen med en pincet, og læg et stykke vat under bagkroppen så denne ligger flot og lige. Nålen skal igennem brystet fordi de store flyvemuskler der både er stærke og kompakte sidder her, og disse hjælper nålen med af sidde godt fast.

B) Her skal bagkroppen fikseres med et par nåle ned i korken så dyret ikke vrider sig når vingerne trækkes op.

C) Når dyret er gjort fast lægger man en strimmel pergament eller andet transparent papir hen over vingerne og fastgør dette i hver sin ende af brættet.

D) Nu kommer det svære, man tager en tynd nål og finder en tyk åre i en af forvingerne, herefter trækker/skubber man med nålen vingen op så dens underkant
2 guldsmede og en stor sværmer spændt op på et spændebræde. Foto © danmarksinsekter.dk
danner en 90 graders vinkel i forhold til kroppen, samtidigt med at man løfter i papiret, det samme gøres med den anden vinge.

E) Bagvingerne trækkes på plads som forvingerne, i en position der ser naturlig ud for den art man arbejder med (der er nemlig forskel).

F) Læg mærke til den højre forvinge på det viste eksemplar, den er i forhold til den venstre, trukket for højt op, en meget almindelig fejl der kan forhindres ved at vende spændebrættet så man ser dyret på hoved, her afsløres det med det samme hvis vingerne ikke er lige over for hinanden (et godt lille tricks).

G) Nu mangler man kun at fiksere følehornene så de lægger pænt, og når det er gjort skal dyrene stilles et tørt og mørkt sted ved stuetemp. i 1-2 måneder, gerne længere. HUSK GIFT FOR SKADEDYR.

H) Til allersidst, husk at skrive hvor, hvornår og hvem der har fanget dyret, alt dette er meget vigtig for senere videnskabeligt brug.
 
eXTReMe Tracker
© Copyright 1999-2016 - www.danmarksinsekter.dk - Tlf: 93911001 - Mail: info@danmarksinsekter.dk