Home         De danske arter         Andet entomologi         Webshop         Information       

   Viste du at...

  Relateret information
Litteratur
Will. W. Petersen:
Med Net Og Ketser
Grønholt Pedersens Forlag 1943

Hans Hvass:
Natursamlernen
J. H. Schultz Forlag 1942

Torben W. Langer:
Sommerfugle Indsamling Og Præparation
J. FR. Clausens Forlag 1968

Peder Skou:
Sommerfugle Som Hobby
Forlaget Stavnsager 1986

   Spørgsmål & Svar
Har du fundet et insekt eller andet småkræ du gerne vide hvad er, kan du indsende dit spørgsmål med foto eller videoklip af dyret til os.

Spørgsmål & Svar 2015
Spørgsmål & Svar 2014
Spørgsmål & Svar 2013
Spørgsmål & Svar 2012
Spørgsmål & Svar 2011
Spørgsmål & Svar 2010
Spørgsmål & Svar 2009
Spørgsmål & Svar 2008
 
  Andet entomologi Forfatter: Svend Michael Nielsen  
  Blødekrukken  
  Opdateret d. 21.12.2010 Print denne side  
 
 
Når insekter dør optræder der hurtigt dødsstivhed nøjagtigt som hos alle andre dyr. Men for at kunne spænde insekterne op på et spændebræde eller flamingoplade må de være bløde så man kan arbejde med dem. Til afhjælpning af dette problem bruger man en såkaldt blødekrukken.

Et dyr er lettest at præparerer lige efter det er fanget. Men også dyr der ikke har ligget i fryseren i for lang tid, lader sig også let præparerer. Før i tiden da man ikke havde fryseren var blødekrukken nok mere brugt end den er i dag. Der opbevarede man nemlig dyrene tørret i små papirtutter og skulle først en tur i blødekrukken før de kunne spændes op. Blødekrukken er dog stadig et uundværlige stykke værktøj når entomologen skal præparerer sine dyr, og bruges den dag i dag.

Sådan gør man
Man tager en god rumlig box med tæt siddende låg (det kan være en gammel madkasse eller anden plastkasse). Denne fylder man op med ca. 2-3 cm. rent sand der er gjort fugtigt lige nøjagtig så meget så vandet ikke kan løbe fra sandet. Oven på sandet lægger man noget vandskyende vat, dette forhindre at dyrene ikke suger vand til sig, noget som absolut IKKE må ske. Nu er der kun at komme dyrene i blødekrukken og holde lidt øje med dem så de ikke bliver for fugtige. En opblødning plejer at tage fra et par timer til et døgns tid, afhængig af hvilket dyr det drejer sig om, størrelsen på dyret og hvor tørt det er. Fugtigheden kan justeres (og dermed tiden af opblødningen) ved at løfte på låget. For at dyrene ikke skal mugne i blødekrukken kan man tilsætte noget thymol eller som nogle gør, alm. atamon i sandet (atamon er ikke så giftig). Er dyret meget tørt kan man tilsætte lidt tredobbelt salmiakspiritus i sandet, men pas på med dette, det kan ødelægge farven på dyret. Nogle insekter fx blåfugle der tilhører dagsommerfuglene, må kun ligge meget kort tid (få timer) i blødekrukken, da de ellers kan får skjolder på vingerne.
 
eXTReMe Tracker
© Copyright 1999-2016 - www.danmarksinsekter.dk - Tlf: 93911001 - Mail: info@danmarksinsekter.dk