Home         De danske arter         Andet entomologi         Webshop         Information       

   Viste du at...

  Relateret information
Litteratur
Will. W. Petersen:
Med Net Og Ketser
Grønholt Pedersens Forlag 1943

Hans Hvass:
Natursamlernen
J. H. Schultz Forlag 1942

Torben W. Langer:
Sommerfugle Indsamling Og Præparation
J. FR. Clausens Forlag 1968

Peder Skou:
Sommerfugle Som Hobby
Forlaget Stavnsager 1986

   Spørgsmål & Svar
Har du fundet et insekt eller andet småkræ du gerne vide hvad er, kan du indsende dit spørgsmål med foto eller videoklip af dyret til os.

Spørgsmål & Svar 2015
Spørgsmål & Svar 2014
Spørgsmål & Svar 2013
Spørgsmål & Svar 2012
Spørgsmål & Svar 2011
Spørgsmål & Svar 2010
Spørgsmål & Svar 2009
Spørgsmål & Svar 2008
 
  Andet entomologi Forfatter: Svend Michael Nielsen  
  Præparation af insekter  
  Opdateret d. 23.12.2010 Print denne side  
 
 
Insekter spændt op på et spændebræde. Foto © danmarksinsekter.dk
Her kan du lære alt om hvordan man afliver, præparere og opbevarer insekter. Der vil kunne findes eksempler på præparation af sommerfugle, guldsmede, biller, vandinsekter, og andre smådyr

Formålet med at præparerer insekter er flere. Amatør-entomologen præparerer så han kan glæde sig over sine indsamlede dyr og studerer dem når dette er nødvendigt. Et museum præparerer bl.a. fordi man så har reference-materiale til senere brug i forskning. Fælles er dog, at man kun får glæde af sine dyr hvis de er præpareret rigtig, så kan de nemlig holde i mange år og dermed senere bruges i evt. forskning.

Det er kutyme når en amatør-entomolog ikke længere har brug for sin samling, at denne person forære sine dyr til et naturhistoriske museum, så disse dyr senere kan bruges i forskning. Derfor er det meget vigtigt at dyrene er præpareret korrekt.

Det er ikke svært at præparerer insekter, men selvfølgelig er alt vanskeligt i begyndelsen. Det drejer sig om at få startet præparationen rigtigt, altså at få sat dyret rigtigt på spændebræddet eller flamingopladen og derefter tørre dyrene korrekt. Jeg har flere gange hørt folk der har set min samling sige: "hvad for noget lak bruger du" og man forstår i og for sig godt spørgsmålet, for hvordan får man ellers de store vinger på guldsmede og sommerfugle til ikke at falde sammen, og de flotte farver på dyrene til at holde sig. Alt dette kommer dog helt af sig selv, bare dyrene bliver præpareret og tørret på den rigtige måde. Faktisk kan et korrekt præpareret og opbevaret dyr, holde sig i flere hundrede år. I Londons museum opbevarer man sommerfugle og andre insekter fra den svenske naturforskers, Carl Von Linnés samling, og disse dyr er dermed over 200 år gammel. Dyrene skal altså opbevares rigtigt, og det vil sige tørt, varmt og beskyttet mod møl, klaner o.lign. skadedyr.

Når man taler om præparation af insekter, er der forskellige måder at præparerer dem på.

Sommerfuglene og guldsmede præparere man på samme måde, man spænder dem op på et spænnebræde der er lavet til formålet (sådanne udstyr kan købes et par steder i landet, ellers kan man lave dem selv). Billerne, græshopper, fluer, bier og ligende, bliver nålet, direkte på en 2 cm. tyk flamingoplade. Vandinsekterne er meget skrøbelige insekter når de er tørret. Derfor skal de præpareres i 70-80% sprit, evt. med lidt formaldehyd for at gøre dyrene mere stive så de ikke så let går i stykker. Denne præparations metode gælder også for edderkopper, mider, og andre bløde smådyr.
Her kan du læse meget mere hvordan man gør:
Aflivning af insekter
Blødekrukken
Værktøj til præparation
Præparation af sommerfugle og guldsmede
Præparation af biller, fluer, hvepse, bier, græshopper o.lign.
Præparation af vandinsekter og andre bløde dyr
Tørring og opbevaring af insekter
 
eXTReMe Tracker
© Copyright 1999-2016 - www.danmarksinsekter.dk - Tlf: 93911001 - Mail: info@danmarksinsekter.dk