Home         De danske arter         Andet entomologi         Webshop         Information       

   Viste du at...

  Relateret information
Honningurt
Honningurt trækker mange forskellige insekter, bl.a. sommerfugle, bier og svirrefluer og er en af de bedste nektarplante der findes blandt de etårige planter. Desuden kan den med fordel - hvis den sås mellem afgrøderne - bruges til at holde havens skadedyr i skak. De nektarholdige blomster tiltrækker nemlig svirrefluer, hvis larver æder bladlus og andre skadedyr. Honningurt kan også bruges som grøngødning, dvs. at man efter endt blomstring graver den ned.

Honningurt er en god og billig etårig nektarplante, den tiltrækker både sommerfugle, bier og svirrefluer.
Foto © danmarksinsekter.dk

Krydderurter
Krydderurterne fortjener en helt særlig omtale, der er ikke mange planter der har så mange anvendelses muligheder som disse. Mange krydderurter er ud over at være en mulig tilsætning til maden også lægeplante, men ud over dette synes det også som om denne gruppe af planter har en særlig god tiltrækningskraft på insekter, om det er fordi de fleste arter netop blomstre når der er allerflest insekter, må stå i det uvisse.
Krydderurter som fx blomstrende Isop, Lavendel, Katteurt, Timian, Merian, Anisisop, Citronmelisse, Kinaløg og Purløg er alle sikre insekttrækkere.


Litteratur
Michael Stoltze:
Danske dagsommerfugle
Gyldendal 1996.

H. J. Henriksen
og Ib Kreutzer:
Skandinaviens dagsommerfugle i naturen
Skandinavisk Bogforlag - Odense 1982.
Relaterede link
Lepidopterologisk Forening
 
  Andet entomologi Forfatter: Svend Michael Nielsen  
  Nektarplanter og dagsommerfugle  
  Opdateret d. 23.12.2010 Print denne side  
 
 
Hjortetrøst (Eupatorium cannabinum) med sine honning duftende blomster tiltrækker hver eneste sommer masser af dagsommerfugle. Foto © danmarksinsekter.dk
Der findes masser af gode nektarplanter til dagsommerfugle og bier, men nogle er helt sikkert bedre end andre

Hvis der skal gives et bud på nogle af de bedste sommerfugleplanter og biplanter må det ikke opfattes som et endegyldigt svar, der findes helt sikkert andre ligeså gode nektarplanter som de herunder nævnte.

Der er flere faktorer der spiller ind om en nektarplante tiltrækker mange insekter, årstiden, vejret, tidspunkt på døgnet og hvilket område planten står i. At en god nektarplante tiltrækker mange insekter i et område, betyder nødvendigvis ikke at den gør det i et andet.

En anden faktor er at de forskellige insekter har hver deres foretrukne nektar- og pollenplanter. Fx har humlebierne deres favoritter som bl.a. Fingerbøl, Stokrose og Hjulkrone. Honningbiernes favoritter er bl.a. Honningurt, og mange forskellige krydderurter, fx Citronmelisse. Sommerfuglene har med deres lange snabel ofte helt andre planter de besøger, her er det bl.a. nektarplanter som sommerfuglebuskene, Kæmpejernurt, Gærde-kartebolle og Pragtskær.
Denne selektive specilaciring af forskellige plantegrupper, gør det derfor muligt at dele sin sommerfuglehave op i forskellige "insekt områder", nemlig et område med honningbier, et andet med humlebier, et treje med masser af sommerfugle eller man kan blande det hele sammen i et herligt spil af farver, dufte og diversitet!

Du kan læse mere om valg af nektarplanter her!
Her et bud på nogle af de bedste nektarplanter der findes til dagsommerfugle:
Kæmpejernurt (Verbena bonariensis)
Agave-Mandstro (Eryngium agavifolium)
Hjortetrøst (Eupatorium cannabinum)
Purpur Solhat 'Magnus' (Echinacea purpurea)
Sommerfuglebusk (Buddleja sp.)
Dagsommerfuglene kan blive så berusede af sommerfuglebusken, at man kan komme helt tæt på dem.
Foto © danmarksinsekter.dk
Valmuer afgiver ingen nektar, men derimod masser af pollen som bl.a. bierne bruger som foder til deres yngel. Foto © danmarksinsekter.dk
 
eXTReMe Tracker
© Copyright 1999-2016 - www.danmarksinsekter.dk - Tlf: 93911001 - Mail: info@danmarksinsekter.dk