Home         De danske arter         Andet entomologi         Webshop         Information       

   Viste du at...

   Relateret information
Litteratur
Hoffmeyer, Skat:
De danske spindere
Universitetsforlaget i Aarhus. København 1948.
Relaterede link
Lepidopterologisk Forening

   Spørgsmål & Svar
Har du fundet et insekt eller andet småkræ du gerne vide hvad er, kan du indsende dit spørgsmål med foto eller videoklip af dyret til os.

Spørgsmål & Svar 2015
Spørgsmål & Svar 2014
Spørgsmål & Svar 2013
Spørgsmål & Svar 2012
Spørgsmål & Svar 2011
Spørgsmål & Svar 2010
Spørgsmål & Svar 2009
Spørgsmål & Svar 2008
 
   De danske arter Forfatter: Uffe Terndrup   
  Bankesia conspurcatella - Stor broget sækspinder  
  Orden: Lepidoptera (Sommerfugle)  
  Familie: Psychidae (Sækbærere)  
  Art: Bankesia conspurcatella (Zeller, 1850)  
  Opdateret d. 9.12.2014 Print denne side  
 
 
Bankesia conspurcatella, æglæggende hun.
Foto © Uffe Terndrup
Bankesia conspurcatella var indtil 2004 kun fundet i Assens på Fyn, hvor den er meget almindelig i den gamle bydel.

Kendetegn
Hannens vingefang er 11 mm. Vingerne virker meget brogede, er smalle med lange tavlede frynser, tavlet vingeforkant og et pletmønster, der virker som markering af et lyst ringfelt. Bagvingerne er lyse, åreformede og med lange frynser. Helt friske hanner kan have et grønligt skær i lighed med Pseudobankesia alpestrella. Følehornene er lange og når knapt ud til midten af forvingekanten. De har korte tætsiddende "kamme" i hele længden. Hovedet har lange palper, og hår stritter frem over øjnene. Benene er meget lange med tværstriber. Der er 4 lange sporer på bagbenene, 2 lange sporer på mellembenet og ingen eller meget små på forbenene.

Hunnen er kraftig og pølseformet og minder mest om en lille Talaporia tubolosa. Den gyldne metalskinnende endeuld ved læggebrodden er kraftig og sidder som et skørt i 2 bånd hele vejen rundt, afsluttet med lysere uld mod spidsen. Normalt er hunnen ca. 4-5 mm. lang fra hoved til endeuld og har en diameter på fra 1,2-1,4 mm. Bagkroppen er lysebrun/benfarvet på bug og siden med mørkebrune, kitiniserede partier på ryggen. Den har lysebrune hår på siderne og svage markeringer ved leddene på bugen. Forkroppen er kraftigt kitiniseret og mørkebrun. Der er normalt ingen eller kun svage antydninger af vinger, og følehornene er korte.

Biologi
Udviklingen tager 1 år. Gennemførelsen af 12 ab. ovo. klækninger viser tydeligt dette. Æggene klækker efter 3-4 uger. Ved klækningerne blev de holdt i halvt tildækkede klækkebure med naturlig lav vegetation: hovedsagelig trædebregne Cotula squalida, græs og tørre blade. Vi har observeret, at larven æder friske planter.
Den lille larve lever på jorden i lav vegetation ligesom Dahlica triquetrella. Overraskende fandt vi en stor koncentration af sække i 3 åbne containere med tør kompost af blade og grene.
Biotopen har lav (til tider meget spredt) vegetation og ofte med tørre blade og mange sten til at holde på varmen. Der er f.eks. en stor koncentration i en japansk have med meget lidt og spredt vegetation. Vi har også fundet mange sække gemt under blåpude aubrietia, lavendel, vedbend, kaprifolie, klematis vitalba og blodbøg.
Den fuldvoksne larve fæstner sækken og forpupper sig i september/oktober. Nogle larver forpupper sig først i det tidlige forår, men vi har kun fundet ganske få larver i begyndelsen af marts. De overvintrede sække blev fundet på bøg, lærk, kirsebær, syren, plankeværk af jern, træ og sten og i en container med kompost. Vi fandt både han- og hunsække lige over jorden på undersiden af sten og op til 6-7 meter over terræn på en mur. Under en enkelt sten var der 40 sække i selskab med 2 edderkopper og mange bænkebidere.

I det tidlige forår i begyndelsen af marts, mens der stadig er nattefrost, men solen har fået magt, begynder klækningen. Når hannerne klækker om eftermiddagen sætter de sig normalt under sten og blade og venter til solopgang. Mange klækker også i det tidlige morgengry, også hvis der har været 2 graders nattefrost. Hunnerne klækker om aftenen eller tidligt om morgenen inden solopgang. Hannerne flyver kort efter solopgang, og det foregår normalt i solskin, men efter kl. 12 er al flyvning ophørt. Parringen varer kun 1-1,5 minut, og hunnen begynder omgående at lægge æg. Hannen opsøger gerne en ny hun, og han kan parre sig med 3 hunner indenfor 6 minutter. Vi har set 1 han parre sig med 6 hunner samme morgen. Afdøde Niels Henning Madsen, der i 2002 fandt arten som ny for Danmark, har ofte i sin have i Assens observeret en lille sky af travle hanner på jagt efter hu! nner tidligt om morgenen. De satte sig gerne til hvile på en hvidkalket væg.

Bankesia conspurcatella er meget nem at tiltrække med en frisk hun placeret i en lille æske med sækken fastgjort til bunden med en nål og et net på toppen af æsken. Når hannen kommer, prøver den at komme ind i æsken, og den opholder sig gerne 15 minutter eller mere. En han og en ikke parret hun kan leve i 5-6 dage, men aktivitet ophører efter 3-4 dage.


Bankesia conspurcatella, han. Foto © Uffe Terndrup


Larve og sæk
Larven kan findes fra september til marts. Den har et mørkt, brunt hoved, og den kitiniserede forkropsektion er mørkebrun. 3 par ben er markeret ligesom hos T. tubolosa.
Sækken er trekantet, 8-10 mm. lang. Den er lavet af en meget stærk blanding af silke, plantemasse, sandkorn og har store fragmenter (barkstykker, småsten, tørrede plantedele, dele af myrer, fluevinger, dele af sneglehuse m.m.) sommetider suppleret af friske plantedele og småstykker af lav. Man kan finde sækken mange år efter klækning. Hunsækken er normalt større og bredere end hansækken, men der er stor variation i størrelsen - især blandt hunsækkene.

Levested
I Danmark er det haver, parker, kirkegårde og kompostbunker, dog sådan at tørre blade og smågrene foretrækkes. Kravet til habitaten er en god lav vegetation og tørre blade eller tørt/friskt plantemateriale, samt at der er mulighed for at placere sækken ved forpupning i træer, på vægge, sten og plankeværker.

Prædatorer
I Danmark har vi kun fundet ganske få snyltede sække - mindre end 1 promille. Edderkopper kan fange kravlende larver i deres spind, men jeg har kun iagttaget det en enkelt gang.

Udbredelse
B. conspurcatella var indtil 2004 kun fundet i Assens på Fyn, hvor den er meget almindelig i den gamle bydel. I 2005 fandt vi den i Glamsbjerg, Hårby, Nørre- og Sønder Broby. Specielt i Hårby var den ganske almindelig på kirkegården. I Sønder Broby var den kun i kompostbeholderen på kirkegården og kun på den indvendige side. Den er i Europa kendt fra Frankrig, Belgien, Holland, Portugal, Spanien, Tyskland og England. Fundene i Danmark er artens nordgrænse, og den nærmeste population er fundet i Holland, hvor den på en enkelt lokalitet er almindelig, og i Tyskland, hvor den er sjælden.

Andre arter i Europa
I Frankrig og Schweiz findes Pseudobankesia alpestrella. Dens sæk er mindre og bredere og udelukkende beklædt med pulveralger som Dalicha lichenella. Hannen er broget som B. conspurcatella, men gennemsnitlig større. Den lever især på klipper i skygge, således at lichenerne ikke tørre ud.

Flyvetid
Flyvetiden er marts.
 
eXTReMe Tracker
© Copyright 1999-2016 - www.danmarksinsekter.dk - Tlf: 93911001 - Mail: info@danmarksinsekter.dk