Home         De danske arter         Andet entomologi         Webshop         Information       

   Viste du at...

   Relateret information
En smuk sommerfugl
Nogle gange glemmer man helt at lægge mærke til det som man ofte ser og til det som regnes til en almindelighed. Nældens takvinge er måske et godt eksembel på dette. Selv synes jeg ikke der mange sommerfugle der er lige så smukke som denne art.

Highslide JS
Nældens takvinge (Aglais urticae)
En almindelighed, men måske den smukkeste.
Foto © danmarksinsekter.dk

Klæg dine egne
Nældens takvinger

Æggene fra Nældens takvinge er lette af finde. Kik efter søgende hunner der prøver at finde en egnet nældeplante at lægge sine æg på og indsaml derefter æggene. Eller søg direkte efter æggene på egnede nældeplanter. Nældens takvinge lægger gerne æggene på undersiden af bladene i toppen af 20-40 cm. friske høje nælder.
Når æggene klækker fodres larverne op med friske nælder. Sæt evt. nælderne i en oasis blok omsvøbt af plastfilm for at lavernes ekskrementer ikke skal danne skimmel som er dødeligt for sommerfuglelarver.

Highslide JS
Æg fra Nældens takvinge (Aglais urticae)
Æggene lægges på undersiden af Stor Nælde (Urtica dioica).
Foto © danmarksinsekter.dk


Litteratur
Michael Stoltze:
Danske dagsommerfugle
Gyldendal 1996.

H. J. Henriksen
og Ib Kreutzer:
Skandinaviens dagsommerfugle i naturen
Skandinavisk Bogforlag - Odense 1982.
Relaterede link
Lepidopterologisk Forening
 
  De danske arter Forfatter: Svend Michael Nielsen  
  Aglais urticae - Nældens takvinge  
  Orden: Lepidoptera (Sommerfugle)  
  Familie: Nymphalidae (Takvingefamilien)  
  Art: Aglais urticae (Linnaeus, 1758)  
  Opdateret d. 6.12.2014 Print denne side  
 
 
Det er nok sådan vi kender den bedst, oven på en nektarplante nær beboelse. Foto © danmarksinsekter.dk
Danmarks nationalsommerfugl, Nældens takvinge, er udbredt og almindelig over hele landet. Den kan dog i nogle år være mindre talrig.

Kendetegn
Vingefang 46-53 mm. Kendes let fra andre dagsommerfugle. Den eneste dagsommerfugl den kan forveksles med herhjemme, er den noget større og meget sjældne Kirsebærtakvinge.

Biologi
Arten overvintrer som voksen sommerfugl, især i udhuse, kældre, lofter o.lig. steder. Når foråret kommer parre den sig og laver en ny generationer - nogle gange to når sommeren er lang og varm.

Æggene lægges på Stor Nælde (Urtica dioica). De lægges på undersiden af bladene i toppen af planten i store klaser på mellem 30-80 stk. Æggene klækker få uger efter de er lagt.

Larven kan findes i maj og juni. Den voksen larve er 35-40 mm., sort med dobbelt gul ryg- og sidelinier. Den har grønne fødder og sorte forgrenede ryg- og sidetorne. Larverne lever den første tid i mindre grupper og overspinder nældeplanten med et beskyttende spind. Senere når larverne er blevet større fordeler de sig ud enkeltvis på andre nælderplanter.

Puppen hænger på selve nælden eller tæt derved. Ved forstyrrelse vrider de sig voldsomt. Puppen har to spidser på hovedet og små takker ned af ryggen. Den er ofte brun med metalpletter.

Nældens takvinge er en af de letteste dagsommerfugle at klække. Fra æggene klækker til de forpupper sig, passer de sig selv, bare de får friske nældeblade hver eller hver anden dag. Nogle larver kan dog være snyltet af snyltehvepse.

Levested
Overalt hvor der er Stor Nælde, i byer, parker og haver. Søger gerne nektar i havens blomster, krydderurter og sommerfuglebuske.

Flyvetid
Flyvetiden strækker sig fra marts til oktober.

  Se alle arter i ordenen Lepidoptera (Sommerfugle)    

Åben alle arter | Luk alle arter
 
eXTReMe Tracker
© Copyright 1999-2016 - www.danmarksinsekter.dk - Tlf: 93911001 - Mail: info@danmarksinsekter.dk